Tuesday, 19 June 2012

Kuetiau Sup Cara Saya

Assalamualaikum readers & followers yang disayangi^^


Hari ni Wanieys nak sharing resepi kuetiau sup dengan uolls semua.Resepi yang sangat simple dan mudah jer.Weekend baru ni la mulut ni terasa pulak nak makan kuetiau sup jadi terus la buat sebab bahan yang nak guna dalam kuetiau sup tu semua dah ada hahhaaa^^.


Ni lah rupanya kuetiau sup yang simple dan mudah tu.Ala kiranya nama resepi ni kuetiau sup cara saya la senang muahahaha...boleh macam tu?


Bahan-Bahan
- 1bungkus kuetiau
- Tauge
- Daun sup

Bahan Untuk Sup
- Daging (potong ikut suka)
- 3biji bawang merah (dihiris)
- 3 biji bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
- 1 kiub pati daging
- Fish ball & Fish cake
- Air dan garam secukupnya

Cara Memasak :-
1. Celur kuetiau hingga masak.Angkat dan toskan.
2. Panas minyak dan tumis bahan yang dihiris sehingga naik bau.
3. Masukkan daging, kiub pati daging, air, lada hitam dan garam.Biarkan hingga mendidih dan daging masak dengan lembut.
4. Masukan fish ball dan fish cake.Kemudian baru masukan kuetiau yang dah dicelur tadi.
5. Hidangkan dengan tauge, daun sup dan sambal kicap.

Cara buat sambal kicap :-
- Tumbuk atau blend bawang putih dengan cili api.Kemudian tambahkan kicap dan perahan limau nipis.Siap.(wani lebih suka tumbuk sebab tekstur dia lebih kasar baru sedap nak makan hehehe)


Kasi close up sikit kuetiau sup ni....Kalau makan kuetiau sup wani lebih suka letak sambal kicap daripada cabai merah hihihi...ikut selera masing-masing la kan.


Oh ya...uolls nak tau masa Wanieys tengah tumbuk bahan nak buat sambal kicap ni tak semena-mena cili api tu terpelanting masuk dalam mata.Mak aiiii dia punya pedih tu sampai tak boleh buka mata.Lepas tu mak Wanieys suruh cepat-cepat makan garam tau.Alhamdulillah lepas makan garam pedih mata terkena cili api tu hilang kejap jer.Uolls jangan ingat pedih tu hilang terus pulak tapi berkurangan la pedih mata tu dan boleh la buka mata.Kiranya petua mak Wanieys ni memang mujarab juga la :).Haaah sekali dengan petua Wanieys kasi kat uolls dalam resepi kali ni muahahaha!!!!!

Sekian..!!

56 comments:

Hilmirda Daud said...

nampak sedap... boleh buat menu berbuka hari ni hihihi...

Natasha said...

sdapnye...

Zie said...

Aduh memang suka kueteaw sup nih..

adoiyai terliur nih..

Azzah said...

erm,dapnya...:)

~Sweet Honesty~ said...

simple je kan..sedap ne.. owhh baru tau mcm tu rupanya nk hlgkan pedih mata kene cili erk.. thnx petua tu yea..(^_^)

Deqla manjew said...

nmpk sdp pulak time2 lapar cam ni..aduyaiii :)

ayut said...

Sup tanpa sambal kicap spt air tiada gula..ewahhh..hahaha..sedap ye dpt mkn kak.nyum3x.Eh baru tau msuk lada mkn gram..leh praktis ni.tp slalu bt sambil kicap ayut blender je..senang. :)

N.Aima K said...

nyum nyummeh ada masa saya nak try jugak!! ;)

Nyue said...

sedapp nya...sup buat dgn bihun xpe kn..nyue xsuka kuetiau..huhuuh

Marina said...

wah..nak tryla sambal kicap tu...hubby suker sambal kicap tu..

cendol said...

thanks for sharinggg..Cendol jadi lapo tau tak!! dah tunjuk kena bagii!! haha

Mrs Lurve said...

bestnya koay teow sup nie...aduhh..kalo letak pedas2 sikit, mesti sedap..

Cik Nur said...

wah..kecur liur nur di buatnya nih..!
nur akhir2 ni mmg xberapa mkn nasi, mmg suka sup2...

bila tgk ni, terliurnyaaaa... selalunya juga, yg simple2 ni mmg sedap...!

nanti nak cubalah..!

ct rahani said...

sy pun suka apa2 yg berasakan sup.. senang nak masakkan.. nampak ketiaw sup tuh sgt la sedap.. :)

Masz Sidek said...

bila tumbuk cili sy suka letak sikit garam... dan bila mata terkena cili sy pun macam wannieys jugak, makan sikit garam...

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Ermmmm...dap-dap...nak try la nanti, thanks waniey for sharing this...:)

lelamaisara said...

wah waniey..buat kan akak terasa nak membuatnye..heee

ieedaz @ mama_isha said...

sedap nmpknye tu!! thanks sharing resipi..perut la dh ni..hehe

Masha Meisters said...

nasib baik Masha baru lepas makan tau...kalau tidah habis ku hirup sup mu itu...hehe

Hasrina said...

dah bookmark nanti weekend boleh cuba..hehe

IntaNBerliaN said...

oooo mcm tu ke.. mkn garam ek... br tau... akak pun pnh gak jd gini tp ltk air paip je.. hihii

lps ni nak try gak la petua ni :-)

bila sup ni. akka paling sk dgn sambal kicaplah.. lg pedas, lg sedap :-)

Cik mama said...

Wahhh sedappnya... cik mama klu nak mkn kuetiau sup, beli jerr, kat sini da satu warung sup, memg best, klu buat sndri maunya tak habis..

sueshe said...

mati selera bile tgk taugeh..hihihi..
xsuke taugeh tp nmpk sedap je kan kuetiau sup 2...

nnt bg alamat umah kt suemiey@gmail.com

nk bg keychain 2 :)

Deq's Qienz said...

betula tuh..jnji perut kenyang..hehee

Myra Jay said...

Nasib baru makan tadi kalau tidak, sure terliur ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap tu kak..nyum2..

Yumida said...

nampak sedap sis..sy pn gemar mee kuetiau berbanding mee kuning...
baru tahu petua mkn garam tu...

Norzie hany said...

sedapnya makan apa2 sup dgn sambal kicap.

izan mama mia said...

bagus petua tu, i like..nnt boleh cuba..

Si Matatajam said...

Nak sikit Waniey!!!!! Cek Lapaq!!! Terlioqnya... Tapi M suka bubuh cabai merah... Dok menyala dalam mangkuk sup tu... Sedap...

Chic Na said...

wah sedapnye. nak try buat la nnti. sy memang suka mkn sup2 ni. tq waniey share resepi. :)

LiYa HaNiF :: said...

nk try nie...
msti sodap nie...

LiYa HaNiF :: said...

nk try nie...
msti sodap nie...

wan nurul hezrina said...

mesti podeh 2kan??wanie tau dah id kita tapi yang mana satu ek id2?rasanya id tuh yang salah

Ummi Iman said...

Sedap nampaknya. Saya mmg suka kuey teow sup. Terliur tgk. Kesiannya lain kali kena pakai cermin mata masa menumbuk ;) demi keselamatan.

Saya Disini said...

nmpk sedp la

ieda said...

hurmmm yumx2 ..
lebih kurang akak je masak nyee eke
memang suke letak kuah kicap lada tuu .. bertambah2 kan ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam wanieys..nampak sedapnya.nanti k.atie dtg bawak mangkuk ya..:D

teratak hati said...

tak pernah makan kuetiau sup..macam sedap la..blh cuba nanti..petua makan garam tu, berapa banyak nak makan garam tu??secubit ke?

Yana Libra said...

1st time dengar petua tu la~

eita said...

lapor...
tu je yang mampu kata..

Mummy GreenyHouse said...

first time dgr petua tu..bagusnye :)
simple..tp menyelerakan..yummy.....

Rohani Hashim said...

suka la watermark kamu ;)

aReLaN said...

sedapnya.takde ke orang nak masakkan untuk saya.wuuuuu

Nora Karim said...

uish... meleleh air liur... sedapnya... mudah pulak tu resipinya... nak try la nanti...

dyabunga said...

nk try lah..lagipun dya suka kuetiau

Dieyna said...

wah.. rajinnya dia.. mesti sedap tu,,
cili masuk dalam mata?? huhu tau dah mcm mana sakitnya... huhu

anisalya said...

bahan campak2 mmg sedap je. hehehe... petua tu sebanrnya utk kita lupa yang ada cili masuk mata. mana nak ingat kalau dok rasa benda masin dalam mulut. ngeee...

Che Rosliza Che mat said...

tengok pun sedap...bolehlah cuba nanti..

anitadiana said...

tengok pun sodap dah..simpel lah jugakan..tapi kak ita kurang sikit makan kuetiau ne..tapi family suka makan kuetiau kerang...

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

sdap! nk ckit..hihi

Izan Ishak said...

aloooo.... sedapnya! dah terliur2 dah ni. nak2 pulak makan ngan sambal kicap.

9n0L4 said...

sempoiiiii. mesti pedih tu cili masuk mate. ishhh.

Solehah Shamsuddin said...

sedapnya.nk try wt la nt.hehe

mama aryan said...

terus akak rasa lapar nih..

QasehnyaRania said...

sselalu ciksu sua mata dekat air paip tu je..tenkiu waniey share petua :)

* a`aa, arwah adik ciksu tentera darat kem lapangan terbang,sp..